POLITIKK     KULTUR     SAMFUNN     DEBATT

Debatt

La barna være i fred

Korona er ikke en barnesykdom. Likevel massetestes barn og familier. Det er galt. Inntrykket som gis er at barn er symptomfrie, skjulte smittebomber som kan forårsake andres bortgang. Det er å stille barn i en posisjon de ikke skal være i, skriver Simon Friis Larsen.


Tromsø som geopolitisk brikke i atomvåpenstatenes maktspill

Er det mindre trygt å bo i Tromsø nå enn for noen måneder siden? Kan havnen være mål for mulige militære angrep? Hva betyr det egentlig å ha ubåter som går på atomkraft i nabolaget? Og, kan vi være sikre på at ingen av ubåtene har atomvåpen om bord?


Koronaflosklene

Myndighetene villeder befolkningen ved å strø rundt seg med tomme ord, skriver samfunnsdebattant Victor Hansen.


Matbaronene melker både
bonden og forbrukeren

Matbaronene i Rema- og Norgesgruppen har blitt omtrent en milliard rikere i uka siden Norge stengte ned i mars i fjor. Samtidig må de få gjenværende bøndene stadig løpe fortere og fortere for å imøtekomme kjedenes krav om lavere innkjøpspriser.


Tromsø blir et lovlig bombemål

Vi er lite tjent med politikere som i sin tro på sikkerhet ved militære midler er mer lojale mot USA enn mot egen befolkning.


Dette er eksperimentelle vaksiner, og vi vet absolutt ingenting om eventuelle fremtidige bivirkninger

Det er dessverre flere grunner til å tro på at vi kan få ubehagelige overraskelser i tiden som kommer angående vaksinene.


Autoritære toner i Hamsun-debatten

Om de stadige Hamsun-debattene skal føre noe godt med seg, så kunne det kanskje være å få interesserte lesere til å vende tilbake til bøkene og lese tekstene på nytt, og gjerne med kritikk. Flere av bøkene vil kanskje vise seg å være bedre enn sitt rykte.


Den store kabelbløffen

Samfunnsdebattant Hogne Hongset mener at det bare er kraftbransjen som tjener på NordLink-kabelen.

Afghanistan-skammen

Det er ikke sant at Norge er en uskyldig fredsnasjon. Norske politikere, norske statsråder, norske våpendirektører i Kongsberg og NAMMO, norske generaler har deltatt i en blodig krig i Afghanistan. 


Nato-øvelser og romindustri truer kystfisket

Kystfiskeriene på Andøya har de siste 15 årene blitt angrepet av både oljeindustri og vindkraftindustri. Nå er det romindustri med tilknyttede marinefartøyer og NATO-øvelser som truer livsgrunnlaget for kystflåten.


Hvorfor er nordmenn så lydige?

I disse dager mister tusenvis av nordmenn livsverket sitt, men likevel hører vi lite høylytt klaging. Nordmenn går ikke ut i gatene for å rope og skrike, slik folk gjør i mange andre land.


Oppgjøret gjenstår

Nei, vi er ikke ferdige med Utvik Senior-saka. Det tok 25 år før det ble fastslått at båten var rent i senk. Så ble saka lagt tilbake i arkivene med løgner som skulle dekke over at etterforskninga ble sabotert.

«Dødsdansen» med NAV

Politikere som er opptatt av psykisk helse, bør gjøre mer fleksibel uføregradering til valgkampsak, skriver Werner Nebelung.


Må vi legge bort bøkene nå?

Ståle Dingstad, professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo, har i vår gitt ut boka «Knut Hamsun og det norske Holocaust». En provoserende tittel som indikerer at Hamsun skulle være en aktør i de norske jødeforfølgelsene. Det var Hamsun faktisk ikke.


Bondeopprøret må bli et folkeopprør

Historia er full av feila bondeopprør. Skal dette opprøret lukkast må det nye alliansar og ei radikal endring av den økonomiske tankegangen til.


EØS-avtalen spiser Grunnloven til frokost

Den norske grunnloven fikk banesåret i 1994. Da trådte EØS-avtalen i kraft. Med det begynte avviklingen av det norske folkestyret.

NY HORISONT

redaksjon@nyhorisont.no

Dette nettstedet er redigert på uavhengig grunnlag, i henhold til de prinsipper som er nedfelt i Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Ny Horisonts egne etiske husregler.

2021 © Ny Horisont

NY HORISONT

redaksjon@nyhorisont.no

Dette nettstedet er redigert på uavhengig grunnlag, i henhold til de prinsipper som er nedfelt i Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Ny Horisonts egne etiske husregler.

2021 © Ny Horisont